środa, 1 maja 2013

Przysmaki Portugalii część 1.

Portugalia od dawna zajmuje specjalnie miejsce w moim sercu, przede wszystkim przez fakt, że byłam tam na Erasmusie i właśnie wtedy złapałam podróżniczego bakcyla. Jest wiele rzeczy, na których wspomnienie kręci mi się łezka w oku. Narodowe smakołyki tego kraju, ciastka pastéis de nata, są jednymi z nich. Oczywiście, po powrocie ze stypendium, pierwsze co zrobiłam to spróbowanie swoich sił w kuchni, dlatego zamieszczam przepis, dzięki któremu można poczuć się prawdziwym cukiernikiem i stworzyć własne  pastéis de nata.
Najpierw trochę faktów. Pastéis de nata w tłumaczeniu na polski to ciasta ze śmietany. Są najpopularniejszym smakołykiem w krajach luzytanii, czyli Portugalii i wszystkich jej dawnych kolonii. Stworzone zostały przez mnichów w podlizbońskiej miejscowości Belem, obecnie części Lizbony. Tam także znajduje się najstarsza cukiernia w państwie - Pastelaria  Pastéis de Belem. 



Składniki:
500g ciasta francuskiego
Składniki na krem:
250g śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej
4 żółtka
100g cukru
skórka z połowy cytryny
łyżeczka aromatu waniliowego

Pierwsze co należy zrobić to wyjąć ciasto francuskie z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Następnie przechodzimy do robienia kremu. Mieszamy śmietanę, mąkę, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i aromat waniliowy tak, aby nie było grudek. W ten sposób wymieszany należy podgrzać na słabym ogniu aż do zagotowania i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto francuskie trzeba cienko rozwałkować i zwinąć w rulon o średnicy 5cm. Zwinięte ciasto należy pokroić w kawałki o grubości około 2cm. Pastéis piecze się w foremkach do muffinek niewysmarowanych masłem ani niewyłożonych papierem. Pokrojone kawałki ciasta wkładamy pionowo do foremek i dokładnie rozprowadzamy tak, aby nie pozostawały dziury. Wypełniamy je ostudzonym kremem do trochę mniej niż połowy. Pieczemy w temperaturze od 250 do 300 stopni przez 15 minut.
SMACZNEGO!



1 komentarze:

świetny tekst i świetny przepis! czekam z niecierpliwością na drugi odcinek historii.

Prześlij komentarz

Facebook Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More